Your browser is not up to date and is not able to run this publication.
Learn more

26

tillväxt, försenad pubertet och utebli- ven menstruation hos flickor (se även avsnitt 1.5). Det är ganska vanligt att avföringsbehovet blir kraftigt (så att man inte kan hålla sig) och att toalett- besöken blir långvariga. Ibland tar det tid att erkänna sjukdomen. Ofta utveck- las den så sakta att barnet mer eller mindre vänjer sig vid symtomen. Då kan det vara du som förälder som upptäcker att något är fel.

UNDERSÖKNINGARNA VID IBD ÄR OFTA DESAMMA PÅ BARN OCH VUXNA Vi använder oss ofta av flera olika undersökningar när vi ska utröna om ett barn har IBD (avsnitt 1.7). Det hand- lar först och främst om avföringsprover, kikarundersökningar (endoskopi) och blodprover.

Avföringsprover undersöks avseende sjukdomsframkallande bakterier (t ex Salmonella).

Tjocktarmen och nedersta delen av tunntarmen undersöks med kolo- skopi. Undersökningen gör det möjligt att se den sjuka tarmen och att ta prover från slemhinnan för undersökning i mikroskop. Det finns särskilda informationshäften om endoskopier.

Röntgenundersökning är nödvändig när övriga tunntarmen ska kontrolleras.

I övrigt bedömer vi viktutveckling och tillväxt genom att skriva in nya och gamla värden för vikt och längd i en så kallad tillväxtkurva. Pubertets- utvecklingen bedömer vi vid den all- männa fysiska läkarundersökningen. Samtidigt mäter vi också hormon prover, till exempel tillväxthormon, eller tar en röntgenbild av handleden för att skatta skelettåldern .

Blodprover kontrolleras avseende blodbrist, järnbrist, brist på protein och om inflammationsvärdena (t ex CRP) är förhöjda.

VI TAR SÄRSKILD HÄNSYN TILL BARN Det kan vara jobbigt för ett barn att både vara sjuk och tvingas genomgå olika undersökningar, som kan vara obehagliga. Vi försöker dock ta hänsyn till detta: Du kan normalt vara med under de olika undersökningarna åtminstone tills ditt barn har somnat (om barnet sövs).

Innan blodprov tas kan ditt barn få en bedövande salva på huden.

Före koloskopi ska tarmen rensas så att inte avföring hindrar överblicken vid undersökningen. Uttömning med flera liter tarmsköljningsvätska , som ofta används till vuxna, tycker inte barn om. I regel kan ni välja alternativ. De flesta barn accepterar bäst en kombination av flytande kost, avföringstabletter och klysma (laxerande medel i ändtarmen). Stora barn föredrar dock ofta små doser av starkt koncentrerad avföringsmedicin som efterföljs av rikligt med vätska.

Information om resultat av under- sökningar och behandlingsplaner ges normalt till föräldrar och barn samtidigt, men samtal med läkare eller sjuksköterska utan barn eller utan vuxen ska också vara möjligt om behovet uppstår.

I REGEL ÄR BEHANDLINGEN DENSAMMA FÖR BARN OCH VUXNA Barn får i regel samma medicin som vuxna och du kan läsa mer om det på avsnitt 2.2. Man skiljer mellan medicin