Your browser is not up to date and is not able to run this publication.
Learn more

© C

O PY

R IG

H T

FE R

R IN

G L

Ä K

EM ED

EL A

B

IBD HANDBOK

57

2.8

CROHNS SJUKDOM I motsats till vad som gäller för ulcerös kolit har en lång rad undersökningar visat ett skadligt samband mellan to- baksrökning och utvecklande av Crohns sjukdom.

I genomsnitt är risken för att få Crohns sjukdom dubbelt så stor hos rökare som hos icke-rökare. Speciellt löper yngre kvinnor som röker stor risk att drabbas av Crohns sjukdom.

Sjukdomen förefaller dessutom att få ett svårare förlopp hos rökare.

Livskvaliteten hos rökare med Crohns sjukdom är lägre än hos icke-rökare, speciellt bland kvinnor. Risken för att rökare ska behöva opereras en andra gång inom några år efter en första operation är dubbelt så stor som för icke-rökare. Rökning ökar även risken för återfall i sjukdomen.

Rökstopp förbättrar sjukdomsförlop- pet vid Crohns sjukdom. Risken för operation är lägre hos patienter som slutar röka, och behovet av medicinsk

ULCERÖS KOLIT Ulcerös kolit är en sjukdom som är sär- skilt vanlig hos icke-rökare. Tobaksrök- ning verkar alltså skydda mot ulcerös kolit. Hos tobaksrökare som slutar har undersökningar visat att ett rökstopp kan få tarmsymtomen att blossa upp vilket åtskilliga patienter också själva har upplevt. Några undersökningar tyder på att nikotinplåster eller tugg- gummi kan vara verksamma på aktiv sjukdom men de har ingen sjukdoms- förebyggande (profylaktisk) effekt. Även om rökning kan ha en gynnsam effekt på sjukdomen, överväger de skadliga effekterna av tobaksrökning kraftigt. Några av dessa är:

Ökad risk för hjärtsjukdom.

Ökad risk för lungsjukdom och lungcancer.

Ökad risk för åderförkalkning.

Nedsatt upptag av vitaminer och mineraler.

Tidigt åldrande av huden.

Man rekommenderar därför aldrig tobaksrökning för att behandla ulcerös kolit.

TOBAKSRÖKNING OCH IBD

BEHANDLING AV SJUKDOMARNA