Your browser is not up to date and is not able to run this publication.
Learn more

8

Tjocktarmen (Kolon) Nere till höger i buken mynnar tunn- tarmen ut i den del av tjocktarmen som kallas blindtarmen, caecum. Det som i vanliga fall kallas blindtarmen heter egentligen blindtarmens maskformiga bihang, appendix vermiformis. Tjock- tarmen går sedan upp mot levern, böjer av och går åt vänster tvärs över buken. Där böjer den sedan av nedåt igen och går över i en s-formad del för att sedan avslutas i ändtarmen. Tjocktarmen är ca 1 meter lång. Tjocktarmen suger upp en stor del av den kvarvarande vätskan ur tarminnehållet. Här absorberas även en del kalcium. I tjocktarmen finns det rikligt med bakterier som bland annat bryter ned vissa av de beståndsdelar i födan som vi inte kan tillgodogöra oss,

t ex kostfibrer. Bakterierna omvandlar beståndsdelarna till sådant som kan tas upp eller användas i tarmväggen. Smör- syra som produceras av tarmbakterierna är tjocktarmslemhinnans viktigaste energikälla.

Ändtarmen (Rektum) Tjocktarmen övergår i ändtarmen som är ca 15 cm lång. Där tarmen mynnar ut finns det en slutmuskel som kallas anus. Anus består av en yttre del som är viljestyrd och en inre del som inte är viljestyrd. Ändtarmens uppgift är att vara lagringsplats för avföringen. Vi har känsel i ändtarmen för att kunna känna när tarmen är full och den är omgiven av muskler som kan tömma den. Anus ska öppna och stänga för avföringen.

Matstrupe (esofagus)

Magsäck (ventrikel)

Högerflexuren Vänsterflexuren

Tunntarm (jejunum)

Vänsterkolon

Sigmoideum

Ändtarm (rektum)

Ändtarmsöppning (anus)

Tolvfingertarmen (duodenum)

Tunntarm (ileum)

Caecum (första delen av tjoktarmen)

Högerkolon

Tvärgående kolon

Lever

Gallblåsa

Bukspottkörtel (pancreas)