Your browser is not up to date and is not able to run this publication.
Learn more

7

med jämna mellanrum och ser till att maten inte transporteras vidare i tarmen förrän den är lagom finfördelad.

Tolvfingertarmen (Duodenum) Ett c-format tarmstycke som binder sam- man magsäcken och tunntarmen. Är lika lång som 12 fingrar på bredden (ca 20 cm) därav namnet. Halvvägs ner i tolv- fingertarmen finns det en öppning där den gemensamma gallgången och utför- selgången från bukspottkörteln mynnar. I tolvfingertarmen neutraliseras syran i maginnehållet. Där tillförs enzymer från gallblåsa och bukspottkörtel som bryter ner födan ytterligare.

Levern (Hepar) Levern är ett av kroppens största organ och väger ca 1,5 kg. Den består av en stor höger- och en mindre vänsterlob. Levern är placerad långt upp på höger sida i bukhålan och täcks av revbenen. Levern har många funktioner. Bland an- nat gör den det möjligt för kroppen att göra sig av med det gula färgämnet bi- lirubin (en nedbrytningsprodukt av röda blodkroppar). Levern producerar också gallsalter som är viktiga vid upptagningen av fettet ur maten. Både bilirubin och gallsalter utsöndras med gallan.

Gallvägarna Gallan som produceras i levern samlas som i ett flodsystem av först mikrosko- piska och sedan större och större kanaler fram till dess att gallgången består av ett enkelt rör (duktus koledokus). Gallblåsan är förbunden till sidan av duktus koledokus med ett litet rör. Precis innan duktus koledokus mynnar ut i tolvfingertarmen går den ihop med utförselgången från bukspottkörteln. Gallan utsöndrar avfallsprodukter såsom

bilirubin. Bilirubin bryts sedan ned vidare i tarmen och ger avföringen dess färg. Gallsalterna som är en annan viktig ingrediens i gallan gör, när den blandas med tarminnehållet, fettet vattenlösligt och underlättar därigenom fettupptag- ningen.

Gallblåsan fungerar huvudsakligen som lagerställe för gallan.

Bukspottskörteln (Pankreas) En körtel som väger ca 100 g och är pla- cerad bakom magsäcken.

Den är ca 15 cm lång och 3 5 cm bred. Inne i bukspottskörteln finns det ett cen- tralt system av gångar som transporterar det sekret som körteln producerar ut i tolvfingertarmen. Bukspottet är mycket viktigt för nedbrytningen av kosten till beståndsdelar som tarmen kan ta upp. Fettupptaget är mycket beroende av bukspottet. Utöver detta producerar bukspottskörteln även insulin. Otillräck- lig insulinproduktion leder till socker- sjuka (diabetes).

Tunntarmen Tolvfingertarmen övergår i tunntarmen, som är 4 6 m lång. Den övre halvan av tunntarmen kallas för jejunum och den nedre för ileum. Gränsen mellan de två delarna är glidande. Slemhinnan i tunn- tarmen är starkt veckad vilket ökar ytan väsentligt. I tunntarmen sker det huvud- sakliga upptaget av föda, vitaminer och spårämnen. I översta delen av jejunum upptas bla järn och vitaminen folsyra. I nedersta delen ileum upptas bla vita- min B12 och gallsalter. Gallsalterna transporteras till levern där de skiljs ut och återanvänds.