Your browser is not up to date and is not able to run this publication.
Learn more

36

Vid Crohns sjukdom Vid Crohns sjukdom kan symtomen vara mer ihållande. Om de förvärras successivt bör du kontakta specialist- mottagningen. Detsamma gäller om dina symtom ändrar karaktär eller om du får feber. Om du har ont, får sår eller en öm svullnad vid ändtarmen är det också specialistmottagningen som ska kontaktas. Vid tecken på akut försäm- ring eller komplikationer ska du genast kontakta specialistmottagningen.

Om du får kraftigt utspänd buk, buksmärtor, kräkningar och avförings- stopp, kan det röra sig om början till ileus, tarmvred, vilket kräver akut bedömning och åtgärd. Kraftiga blöd- ningar från tarmen är sällsynta vid Crohns sjukdom och kräver alltid akut läkarkontakt.

GENERELLT Du ska genast kontakta specialistmot- tagningen om du får tarmsymtom som du inte känner igen. Det kan vara bi- verkningar av eventuell medicinering, och det är därför bra om du tar reda på vilka de vanligaste biverkningarna är. Fråga om de viktigaste och vanligaste biverkningarna. Se även avsnitt 2.2.

ALLVARLIGA SYMTOM VID IBD: feber hög puls allmän sjukdomskänsla stor blodförlust

ALLMÄNLÄKARE ELLER SPECIALISTMOTTAGNING Även om du har en fast kontakt med en specialistmottagning för mag-tarm- sjukdomar är det meningen att du ska gå till din allmänläkare när det gäller andra problem än tarmsjukdomen. På det sättet får du oftast rätt hjälp.

Det är också allmänläkaren som tar hand om eventuella sjukskrivningar, vanliga läkarintyg och förnyelse av recept för dina eventuella andra sjuk- domar.

I en del situationer kan det gå både snabbare och enklare att få hjälp med mer allmänna problem hos allmänläka- ren. Men du måste vara uppmärksam på att det finns vissa symtom som är tämligen godartade hos patienter utan IBD men som kan kräva särskild för- siktighet hos IBD-patienter. Det gäller exempelvis:

Behandling av diarré med stoppande medel. Vanliga stoppande medel som innehåller loperamid (Imodium®, Dimor®, Imolopera®, Imolopesim®) eller kodein och liknande kan vara bra behandling för en del IBD-patienter men direkt farliga för andra. Specialistläkaren avgör om det är lämpligt för dig.

Hemorrojder hos patienter utan IBD kan enkelt behandlas polikliniskt på en öppenvårdsmottagning. Det gäller inte för IBD-patienter: de måste alltid bedömas på en gastro- enterologisk mottagning.

Om du är tveksam vem som är bäst på att ta hand om ditt problem kan du vända dig via telefonrådgivningen till sjuksköterskan på specialist- mottagningen som kan råda dig.